Billekar ni gör själva

Ett tips för en längre resa är att förbereda ett gäng billekar. Dessa kan man enkelt göra själva, och roar ofta både barn och vuxna. Det finns en uppsjö av möjligheter, och mängder av idéer till olika billekar. Oftast är det bäst att kika runt lite på internet, då det finns massvis med tips där.

Om man vill, kan man köra på de ”enklare” varianterna av billekar, det vill säga sådana billekar där man inte behöver förbereda något. Man kan till exempel räkna olika saker man kör förbi. Man kan köra ordlekar med olika svårighetsgrad där man ska säga ord som börjar på föregående ords sista bokstav. Man kan köra gissningslekar, där en ska tänka på något den ser och så ska de andra fråga ja eller nej-frågor tills de vet vad man tänker på. Man kan leta registreringsskyltar och antingen köra ordlekar med bokstäverna man ser, eller sifferlekar med siffrorna. Dessa billekar kan man alltså variera utan att behöva ha med sig något, mer än sin kreativitet och leklust.

De billekar som kräver lite förberedelse är sådana där man till exempel behöver skriva eller rita saker på ett papper. Dessa billekar är också riktigt roliga, och det finns minst lika många sådana, om inte fler. Man kan till exempel köra någon form av bingo där man ritat rutor, till exempel 3×3 eller 4×4, beroende på hur stort man vill ha det. Den sortens billekar går ut på att den som först får alla rätt i en rad, horisontalt, vertikalt eller snett, vinner. Sedan kan man köra på att man behöver fler rader eller göra det svårare om man vill.
Man kan även göra en liknande lek, där man också ska leta saker. Men alla har en lista på olika saker, och den som lyckas bocka av hela listan först vinner. Om man kör hela familjen, eller hela sällskapet, kan man göra att barnen får hjälpas åt om de tycker att det är roligare.

Sedan finns det såklart andra saker man kan roa sig med som indirekt inte klassas som billekar, men kan bli det. Man kan till exempel sjunga med till radion – varför inte göra det till en lek? Där man gissar vilken låt det är och den som gissar rätt först vinner. Sedan kan man göra sådana saker som att hänga gubbe eller leta olika figurer i molnen.
En bilresa behöver alltså inte bli tråkigare än man gör den.